FAQ


Over het algemeen zijn de correcties niet pijnlijk. Wanneer een behandeling gevoelig of pijnlijk kan zijn, vertelt uw chiropractor u dat altijd van te voren. U hoeft dus echt niet bang te zijn. Licht spierpijn of vermoeidheid kan een bijwerking zijn. Deze duurt meestal één of twee dagen.

Ja, naar alle gangbare medische maatstaven is een chiropractische behandeling extreem veilig. Hiervoor zijn diverse (Wetenschappelijke) onderzoeken aan gewijd. Als er al bijwerkingen zijn, dan zijn deze kort van duur en zeker niet ernstig. Denk aan een beetje stijfheid, moeheid en soms licht pijn in het behandelde gebied. U hoeft hier niet bang voor te zijn. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken na enkele uren of dagen.

Het eerste consult waarbij we een uitgebreid onderzoek doen kost € 77,-. Behandelingen kosten € 62,-.

Ja, hier zijn meerdere onderzoeken naar verricht Uit deze verschillende studies, die gaan over grote aantallen patiënten, blijkt dat chiropractische behandelingen veel te bieden hebben qua kostenreductie. In één van de grootste studies uit de Verenigde Staten zijn maar liefst 700.000 personen met chiropractie in het verzekeringspakket vergeleken met 1 miljoen personen zonder chiropractie in hun pakket. De conclusie was dat chiropractie leidt tot een kostenbesparing van 1,6% op het totaal van de zorgkosten. Als we deze cijfers dan toepasten op een Nederlandse situatie, dan kan het opnemen van chiropractie in het basispakket en het beschikbaar stellen van chiropractie voor 17 miljoen Nederlanders 320 miljoen euro op jaarbasis besparen. Daarnaast is er bij de onderzoeksgroep met chiropractie in het pakket sprake van: 23% minder gebruik van röntgenfoto’s, 31% minder rugoperaties, 40% minder ziekenhuisopname, 37% minder MRI, 28% minder kosten voor rugpijn. Uit andere studies blijkt dat de inzet van de chiropractor kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparing wanneer de chiropractor ingezet wordt als eerste zorgverlener voor rugklachten. Zonder tussenkomst van een arts of specialist zijn de kosten 20-40% lager!

Het eerste bezoek duurt meestal een half uur tot drie kwatier. Hoe lang de vervolgbehandelingen duren, is afhankelijk van uw klachten.

Wereldwijd wordt door chiropractoren, artsen en andere onafhankelijke onderzoekers wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van chiropractie. Dit de afgelopen jaren geleid tot tientallen publicaties hierover. De belangrijkste punten die uit al deze onderzoeken naar voren komen, zijn in 2010 samengevat in het zogenaamde Uk evidence report. Gebaseerd op deze schat aan wetenschapsinformatie is de conclusie te trekken dat (spinale) manipulatie en/of mobilisatie effectief is voor de volgende aandoeningen: acute, subacute en chronische lage rugpijn, migraine en cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid, nekpijn, ‘whiplash-associates disorder’. En zelfs bij een aantal extremiteitsklachten zoals: patellofemoraal pijn syndroom (knie), plantaire fasciitis (ontsteking aan de onderzijde van de voet), schoudergordel klachten en laterale epicondylitis (tennisarm). Het uitvoeren van een zogenaamde ‘high velocity low amplitude thrust’ op de lumbale wervelkolom heeft duidelijk gunstige effecten bij mensen met lage rugklachten (Bronfort et al, 2010). Het risico op het veroorzaken van een lumbale hernia als gevolg van een dergelijke manipulatie is uiterst klein en wordt in een systematische review geschat op 1 per 3.700.000 behandelingen (Oliphant, 2004).

Als een patiënt voor het eerste keer de chiropractor bezoekt, gaat zij als volgt te werk: 
- De behandeling begint met een vraaggesprek naar het ontstaan en verloop van uw klachten, algemene gezondheidstoestand, leefgewoontes en andere relevante zaken.
- De chiropractor gaat vervolgens verder met een lichamelijk onderzoek waarin hij neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toepast.
- Aan de hand van deze onderzoeken beoordeelt ze of uw klacht met chiropractie behandeld kan worden en bespreekt de mogelijkheden door.

Chiropractie valt niet onder het wettelijk verplicht eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit het aanvullend pakket. Om in aanmerking te komen voor vergoedingen is een doorverwijzing van huisarts niet noodzakelijk. De meeste verzekeraars houden het lidmaatschap van de NCA en SCN aan als criterium voor vergoedingen.

Bij een aantal van de chiropractische technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het doel van een behandeling niet om een wervel 'recht te zetten' of 'terug te duwen'. De chiropractische manipulatie is feitelijk een heel snelle, gecontroleerde stretchbeweging om de bewegingsvrijheid van het gewricht te herstellen en het zenuwstelsel te stimuleren.

Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen dat nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen.

Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen genees- en/of behandelwijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn/haar opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek. In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat ( in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding afgerond, hetgeen niet perse geldt voor de andere beroepen.

Reviews

‘Vandaag een goede behandeling gehad van Maarten. Ik voelde me gelijk gewoon goed!
De pijn trok heel snel uit mijn arm en ik had geen naklachten. Ook niet na het rechtzetten van mijn nek.
Heel blij mee!’

- Sarah

‘Zeer kundig en effectief. Had rugklachten en bij screening bleek de oorzaak in het bekken te zitten waardoor de rug overcompenseerde tot enorme klachten en pijn. Na de behandeling was het euvel wonderbaarlijk meteen verholpen. Wat natuurlijk wel nog enkele behandelingen nodig blijft hebben om dit resultaat te behouden. Heel erg blij en zeer tevreden met deze opluchting dat ik klachtenvrij ben.’

- Alfrieda

‘2 fantastische therapeuten!
Goede behandeling met resultaat
Dankjewel’

- Isabelle

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.